dinsdag 4 november 2008

Longstories II



Afgelopen zondag is de expositie Longstories II geopend in Galerie TORCH in Amsterdam, de expositie is daar tot vandaag te zien waarna de expositie door het land zal trekken. Aan Longstories II verleenden elf patiënten en elf kunstenaars hun medewerking. Longstories is een initiatief van het Longkanker Informatiecentrum dat inhaakt op het wereldwijde ‘November Lung Cancer Awareness Month’. Longstories is een indringende roep om meer begrip en betere behandelmogelijkheden.

'Astrid Bussink maakte voor Longstories een experimenteel videowerk waarin humor plaats lijkt te hebben gemaakt voor poëzie. In Perpetuum Mobile (2008) zien wij een vrouw in het water duiken en eindeloos zwemmen van de ene naar de andere kant van het wateroppervlak. Soms beweegt zij vooruit, soms ook achteruit. Terug naar het begin. Geïnspireerd op het verhaal van Nelly Sweere, gaat Perpetuum Mobile voornamelijk over de vervormde ervaring van tijd die de ziekte veroorzaakt. De ene dag was Sweere gered en de andere moest zij opnieuw vrezen voor haar leven. De tijd bleek niet meer rechtlijnig te zijn maar cyclisch. Opgevouwen in zichzelf als het ware. Op dezelfde manier functioneert Perpetuum Mobile. Als een tijdmachine die de kracht heeft om de tijd te trotseren, laat Perpetuum Mobile het meisje eindeloos verdwijnen onder water. Voor Bussink is Sweere een hedendaagse Sisyphus die zich steeds opnieuw moet hervinden.'

Astrid heeft mijn proces op een bijzonder pakkende en symbolische wijze vormgegeven. De beelden zijn zeer indrukwekkend, ik word er stil van en ervaar naast schoonheid de kracht en tegelijkertijd een enorme beklemming. Het beneemt je letterlijk en figuurlijk af en toe de adem. De video is te downloaden van de site van Longstories www.longstories.nl en vergeet niet de muziek hard te zetten. Op de site vind je ook de al even indrukwekkende verhalen van bondgenoten en de op hen geïnspireerde kunstwerken.